Novi Sad
25.06.2012.
05:31 > 06:55
Iako je pre nekoliko godina Vlada Srbije strogi centar Novog Sada proglasila za kulturno dobro, pojedinci nastavalju da ruže grad narušavajući kulturno-istorijsku autentičnost starog gradskog jezgra, dok istovremeno državni organi na to ne reaguju kako bi trebalo.
  • Vex

    26.06.2012 06:19
    U Rumenackoj su se na toj zelenoj povrsini parkirali automobili, tako da svejedno je sta ce biti. Zelene povrsine svakako nema. Sto se mene tice bolje da su stavili tu biciklanu. Bar postoji mogucnost se malo ljudi aktiviraju i voze biciklo.
  • 25.06.2012 22:00
    Zar tvrdjava nije kulturno-istorijsko nasledje Novog Sada, pa je sistematski unistavaju svake godine uz podrsku vlasti.
  • ne ko nego šta

    25.06.2012 20:40
    "duboko grlo"
    U gradskoj kući kažu ... Ko to kaže? Duboko grlo? Ili portir? Samo ima jedan tamo koji može da govori ispred Gradske kuće.Al taj ćuti.
    Nažalost da Vi niste napisali nešto ne bismo znali ništa o tom konkretnom slučaju.S te strane imate plus.Otvorilo je to lavinu komentara sa malim brojem i drugih primera. Ima ih u ovom gradu , tvrdim, sto puta više.I šta, ništa.
    Moglo je to i bolje da se napiše.Ali sem Vas neće niko ni toliko.Što reče neko, kad ujutru ustanem u dilemi sam dal da se brijem ili da se ubijem...
  • alek

    25.06.2012 19:31
    zasto
    Bi se neko drzao uopste zakona..Odavno je poznato da ovde zakoni vaze samo za sirotinju...Para vrti gde burgija nece...
  • 25.06.2012 17:39
    Da se ja pitam većinu objekata u Jevrejskoj prekoputa sinagoge bi porušio pa pravio nove. Poravnao bi ih sa onim ruglom od hotela. Tu napraviti nove objekte koji bi morali da imaju neki retro izgled kako bi se uklopili uz sinagogu i objekte oko nje. Jer ta ulica je jako promenta, mnogo saobraćaja prođe kroz nju. Onaj dio od raskrsnice kod NewNorka je jako uzak, tako da imamo situaciju ako naiđe autobus auto mora da koči da bi autobus prošao.
    Jeste da su to stariji objekti, imaju neku istorijsku vrednost, ali saobraćaj mora da funkcioniše. Npr. linija 4 gradskog prevoza od ž. stanice do fakulteta vozi 20-30 minuta, od toga skoro 10 minuta ode na taj deo trase koji prolazi kroz Jevrejsku.
  • Ja

    25.06.2012 15:56
    A ko je vlasnik pomenutog lokala?
  • 25.06.2012 15:11
    Nedavno je porusena kuca preko puta sinagoge u Jevrejskoj ulici. Iznad kapije je nekada stajala tabla od crvenkastog mermera velikih dimenzija sa uklesanim natpisom da je u pitanju neka carinska ispostava, roba sa carine ili tako nesto. Nisam bas najbolje skontao jer je natpis bio na madjarskom jeziku a uklesana godina nam je davala informaciju da je tabla postavljena negde oko 1905. godine. Tabla je jedne godine nestala, kao da ju je mrak progutao. Na kuci su bili drzaci za zastavu kao i dva velika fenjera, od kovanog gvozdja, izuzetno lepo dizajniranih i pravo malo remek delo sa gomilom ornamentike. Posle table nestali su i ti fenjeri i drzac za zastavu. Posle je polako pocela nestajati ornamentika iznad prozora i haustora, razni likovi i vazne od kamena, mermera i gipsa. Onda je neko srusio deo kuce desno od haustora i podigao neku betonsku kontsrikciju a nedavno je porusen ostatak kuce levo od haustora. Sada mislim da stoji jos jedino haustor. Nekada izuzetno lepa kuca sa gomilom ukrasa, ornamentike, zidana od crvenkaste opeke (boja nesto slicna onim plocicama na Vladicanskom dvoru) nestala je kao da je nikada nije ni bilo a njeno mesto ce zauzeti neka ruzna skalamerija. U normalnim drzavama takvu kucu bi sacuvali, renovirali, otvorili nesto pametno u njoj. Ta kuca zivi jedino u mom secanju i secanju Novosadjana koji su obracali paznju na nju, eventualno se moze videti na nekoj staroj razglednici ako je uhvacen taj ugao fotografisanja. Takva kuca sa tim silnim ukrasima da bi se sazidala po sadasnjim cenama kostala bi vise od zgrade koja ce se naci na njenom mestu.
  • 13

    25.06.2012 14:19
    Evo još jedan primer u Rumenačkoj ulici ispred samoposluge ABC Parking servis započeo izgradnju
    prostora za iznajmljivanje biciklova,uništio zelenilo,deo lepe ulice i to bez ikakvog obaveštenja Savetu Mz,koji bi gradjane pitali za saglasnost.Bahato ponašanje direktora i svite gradskog veća,ali na žalost opet ostaju.To je propala investicija i bezobrazluk i otimanje narodnih para.Niko se nije oglasio do sada.
  • AAA

    25.06.2012 13:44
    episkopu nikad dosta
    Nije u edu to sto su u celoj Zmaj Jovinoj kafici i ne moze da se prodje od guzve, grad postaje kao neki vasar, a sto se tice konkretno Mase i prosirenja pa popovima je odgovaralo dok su primali dobru kiriju, a sad kad vide da je dobar promet sad bi mozda oni otvorili neki kafic posto je Boze moj to njihov prostor!!
  • novosadjan

    25.06.2012 12:39
    samo kad se spc oglasila kanda se popovska bratija nije ugradila na vreme pa sad na sva zvona kukaju za gradsko jezgro a u stvari zabole ih samo su ostali kratki za kintu od rente
  • komsha

    25.06.2012 12:37
    nole u novosadskog sajma
    i nekima voljeni nole je za svoj istoimeni restoran iskopao temelje za bastu koji su dovoljno veliki za omanju zgradu....
    ionako za par godina svi dobiju dozvolu za nesto sto su ilegalno izgradili....
  • janko

    25.06.2012 12:25
    Eparhija Bačka...A što oni grade crkve gde im se prohte i kako im se svidi, to nikom ništa...Primera radi, ona Azerbejdžanska crkva u Petrovaradinu...pa čak i crkve "legalizuju"...Alo??? Božiji hram na legalizaciji...nisam se skoro tako slatko nasmejao...
    P.S.
    Generalno, o našem se gradu brinu nesposobni i nestručni, bez radnog iskustva i bez svojeg "ja", već tancuju kako im određeni (da ne navodim, znamo svi) svirkaju...Pa čemu se onda čudimo???
  • FCV zapad antifa

    25.06.2012 12:18
    A ona nova zgrada tj temelji,pored poslasticarnica pored ambulante?
  • Ljuska bez kikirikija

    25.06.2012 12:09
    Samo je bitno biti blizak s lopovima na vlasti i sve ce moci za odredjenu sumu
    Sramota!
  • Novosadjanin

    25.06.2012 11:25
    Gradnja !
    Ako nekoga zanima sta je gradnja neka ode u ulicu Valentina Vodnika, U toj ulici je nekada bilo 30 kuca a sad nesto malo vise od 400 stanova !!! A parking? Sta e to?!
  • Pele

    25.06.2012 09:58
    tako je
    Evo naveli smo pregršt primera ovde (ali to je tek 3% od onog šta se zapravo dešava) i niko neće ništa uraditi. Inspekciju bi ja celu u zatvor pa da vidiš kako bi se rušilo bez problema.
  • 25.06.2012 09:39
    Uhvatili ste se jedne obicne zastakljene baste koja za dva, tri dana moze da se ukloni i baci na deponiju a u Njegosevoj nedavno investitor porusio kucu i zida zgradetinu. To nije mogao uraditi bez dozvole jer je gradiliste toliko ocigledno. Barem da zida zgradu koja ce spoljnu fasadu prema ulici imati u vidu neceg sto podseca na period kada je i sama ulica nastala, ali zida se samo jedna od onih ruznih zgrada kojima je Novi Sad preplavljen u zadnjih 20 godina. Obicne bezlicne kocke sa ogromnim zjapecim haustorima u kojima posle nekoliko godina pocinje da otpada izolacioni materijal jer klinci sutiraju loptu u zid. Ovaj grad je postao teska skrnavstima. Oprobani recept najnovih investitora je da ono sto je pod zastitom ostave prvo bez nekoliko redova crepa pa tuda ulazi voda kada pada kisa. Onda uklone malo vecu povrsinu krova i polupaju sve prozore kako bi masa tu bacala djubre. Kuca vremenom propada i postaje sklona padu, grad nema para da je renovira i vrati u prvobitno stanje i onda se daje nekom investitoru da tu nesto zida. Jeste li primetila kako vec nekoliko godina zgrada pored zgrade u kojoj se nekada nalazaila knjizara "Prostor" u Zarka Zrenjanina propada jer je uklonjen krov jos pre neku godinu. Neko ceka da se zgrada toliko ruinira i propadne pa da na tom mesto zida nesto "moderno".
  • Valerija

    25.06.2012 09:25
    Novosadski slogan :
    GDE VIDIS SLOBODNO MESTO TI KROV POSADI !
  • 25.06.2012 08:34
    Katastrofa!
    A šta je sa "restoranom" Fish & Zelenish? Ne može da se prođe trotoarom u već dovoljno uskoj ulici (a o HACCAAP standardima da ne govorimo - nose hranu preko ulice!). Šta je sa svim baštama u Dunavskoj, baš nedavno se otvorio još jedan kafić-restoran-vinoteka-muzej-štagod čija basta zauzima više od pola same ulice, i Zmaj Jovinoj od kojih čovek ne može normalno da se kreće!? Ostavljeno je prostora dovoljno da prođe patuljak.
    Samo da ne bude kao u Andergraundu - Katastrofa, majmun je ušao u tenak!
  • dokror mjuzik

    25.06.2012 08:24
    hehe eh novosadjani morate prihvatiti da vise nemate ni "c" od centra ali ni "i" od istorisjkog nasledja koje nije uprljano sa rozom zgradom... srecno vam bilo u buducnoti!
  • 25.06.2012 08:21
    Vladimir
    Dobro je da jednom i popovi reaguju kad treba, a ne samo kad ne treba.
  • 25.06.2012 08:06
    @Pele - Selektivni ste
    Hehehe,

    tako je, izaberu najbezazleniji primer i tako nama bace kosku, a mi onda sapemo u komentarima sav naš revolt i navedemo drastične primere (pod zaštitom identiteta komentatora) , a Radio 021 ne odgovara za sadržaj komentara. I vuk sit-i ovce na broju. Pametno.
  • Gari

    25.06.2012 07:59
    MaxBet ajde komunalci
    Evo za komunalnu inspekciju - Maxbet kladionica svojom bastom pokrila gotovo ceo trotoar kod Auto Moto Saveza Srbije i bivse radnje Novel-a na Limanu 2, bulevar, preko puta Merkatora.
  • Pop

    25.06.2012 07:41
    Pa i gazda Trcike je nekoliko puta sirio bastu pa nikom nista. A nije iz Bosne, Hercegovine, Like... A nisu ni Pavlicic, Jovanovic...
  • tref

    25.06.2012 07:23
    zakon
    Ako vam je u ličnoj karti upisano rodno mesto u Hercegovini, Crnoj Gori, Lici ili Kordunu, sve vam je dozvoljeno. Zakon se primenjuje tek ako ste iz Vojvodine ili Srbije.
  • 25.06.2012 07:11
    A Njegoševa ulica?

    Tamo je ponovo gradilište, neki "baja" je opet jači od države.
  • Pele

    25.06.2012 06:48
    Selektivni ste
    Ovo vam je neko dojavio, ali ima mnogo gorih stvari u centru.
  • Shox

    25.06.2012 06:41
    Maša?
    Mislim da ste izabrali najbezazleniji primer...i žao mi je što niste objavili mnogo gore primere. Udjite u Zmaj Jovinu 14 i pogledajte zrgadu koju je digao gazda kič radnje MM kod "Trčike". Zatim pročitejte i pogledajte kako se gradi u centru, i nikako, ali nikako nemojte da se čudite kada ljudi izgore. Zvuči užasno, ali tako je. Evo linka: http://toorboolencija.wordpress.com/2012/01/10/staro-unakazeno-jezgro-grada/
  • heh

    25.06.2012 06:18
    proširenje te kafane je ništa naspram onoga što se radi u starom gradskom jezgru.. iako se površina pod zaštitom konstantno smanjuje - i dalje se ruše objekti u najstrožem centru grada a niko o tome ni da bekne..
  • 25.06.2012 06:17
    Sramota, nadam se da će Episkop bački istrajati, jedino on može ovo da reši !!!
  • ha-ha

    25.06.2012 06:16
    ...
    Vazno da je Zeljeznicka ulica jos uvek zakrcena skelom koja tamo stoji vec godinama i nikom nista.
    A ako se ne varam, kvadrat skele na dan kosta 1 evro, pa racunajte...
    Brze su zgradu sazidali nego sto su joj rade fasadu. Ma sta zgradu i fasadu? Piramide su brze gradili!

    Terasu Makjata u istoj ulici i da ne pominjem...
  • 25.06.2012 05:48
    Zare
    Strahota je to velika. Gradi se sve i svašta na sve strane! Umesto da se inspekcije pojavljuju na licu mesta "čim se zabode prva lopata" one deluju samo po nekim prijavama tj. ne rade ništa preventivno nego samo kad je već kasno. Još jedna od stvari koju ni jedna stranka u kampanji nije pominjala, pitajte se zašto...
  • -

    25.06.2012 05:48
    -
    masa?
    a gde je nestala kuca u ul. zmajs ognjena vuka? preko puta srbskog lekarskog drustva?

    neki drugi sarma je zamenio onog prethodnog.
  • Valerija

    25.06.2012 05:47
    ...,,ali nam nisu odgovorili da li je reč o legalno sprovedenim građevinskim radovima, te koje su institucije i koja lica u tom slučaju to dozvolila,,....ko da Vam odgovori, kad je neko za to uzeo novce

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna